Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γονείς και Τραυλισμός

Η ενημέρωση και η υποστήριξη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.

Η διαταραχή του τραυλισμού αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους γονείς, γιατί συνήθως δεν γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση, πού πρέπει να απευθυνθούν και πώς να συμπεριφερθούν στο παιδί σχετικά με τον τραυλισμό. Η ανησυχία των γονέων είναι εμφανής και δικαιολογημένη. Αρκετοί γονείς όμως, όταν ο τραυλισμός έχει εδραιωθεί στην ομιλία του παιδιού, δεν μπορούν να αποδεχτούν τον τρόπο ομιλίας του και βλέπουν τον τραυλισμό ως ταμπού.        
 Ο τραυλισμός δεν είναι ντροπή. Το παιδί χρειάζεται την ασφάλεια και την αποδοχή από το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να νιώθει συναισθηματική ασφάλεια και προστασία στο περιβάλλον που ζει. Πολλά από τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης των γονέων αλλά και ευρύτερα της κοινής γνώμης για την διαταραχή.
  
Η αντίδραση των γονέων στον τραυλισμό πρέπει να είναι τέτοια που να επηρεάζει όσο λιγότερο δυνατόν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού. Ο τρόπος ομιλίας επιδρά καταλυτικά στην ψυχοσύνθεση του, γιατί κατά την ανάπτυξη του, καταλαβαίνει την διαφορετικότητα που έχει από τα συνομήλικα παιδιά και στην προσπάθεια του να καταφέρει να μιλήσει όπως και οι υπόλοιποι και πολλές φορές όταν υπάρχουν και φαινόμενα αρνητικής κριτικής από συμμαθητές (π.χ. κοροϊδία), το παιδί κλείνεται και δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα όπως νευρικότητα, ντροπή, έλλειψη συναναστροφής σε οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο, ο ρόλος των γονέων θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός.

Μερικές προτάσεις (συνοπτικά παραθέτουμε) από το φυλλάδιο που εξέδωσε η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών για τους γονείς*:

  • Μη λέτε στο παιδί να πει τη λέξη που τραύλισε.
  • Μην υποδεικνύετε στο παιδί να μιλά με αργό ρυθμό, ούτε να σκέφτεται πριν μιλήσει.
  • Επικεντρωθείτε στο τι λέει το παιδί και όχι πώς το λέει.
  • Αφήστε το παιδί να τελειώσει τη φράση του. Μην το διακόπτετε ή μην τελειώνετε εσείς τη φράση του. Δώστε του χρόνο και μην το πιέζετε.
  • Φερθείτε στο παιδί σας το ίδιο όπως και σε ένα παιδί που δεν τραυλίζει.
  • Συζητήστε με το παιδί και υποστηρίξτε το σε περιβάλλοντα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του όπως π.χ. στο σχολείο.
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τον τραυλισμό του παιδιού σας.


Να θυμάστε πως η έγκαιρη παρέμβαση στον λογοθεραπευτή είναι επιτακτική γιατί θα εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και την ηλικία του καταφέρνοντας είτε να μειωθεί σημαντικά είτε και να εξαλειφθεί (σε μερικές περιπτώσεις).

Μάθετε περισσότερα για τον τραυλισμό. Μιλήστε με το παιδί για τη δυσκολία που βιώνει, μοιραστείτε την ανησυχία σας με άλλους γονείς και αντιμετωπίστε το ως κάτι το φυσιολογικό.

           
Πληροφορίες για τον τραυλισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών: http://www.logopedists.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=223:2011-07-11-20-25-37&catid=53:top-epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου